En banbrytande metod för att stärka barnets utveckling

Samspelet

 

SAMSPELET är ett alternativ till traditionell NPF-diagnostisering. Vi fokuserar på att stärka föräldrars förståelse för barnets behov och förmåga att kommunicera dessa till omgivningen. När barnets individuella behov bemöts ökar chanserna för välmående och utveckling.

Vi arbetar på evidens, impact och påverkansarbete för ett nytt synsätt på barns behov.
Fram tills dess kan vi vara trygga i vetskapen om att ökad förståelse är grunden för en livslång, stark relation mellan barn och förälder. 

enkel och effektivt metod

varför mår mitt barn inte bra?

Sedan 2018 har ett team bestående av forskare, psykologer, psykoterapeuter, läkare, coacher, kommunikatörer, pedagoger, föräldrar och barn arbetat för att förstå och minska de stressfaktorer som ofta ligger bakom barnens ohälsa och diagnoser. Vi kallar oss team ANDY, eftersom vi utgår ifrån att vi fungerar olika beroende på norm – din och min norm, eller samhällsnormen.

Stress kan uppstå när ett barn känner sig missförstått, osynligt eller oviktigt. Ofta handlar det om att vuxenvärlden inte fullt ut ser eller förstår barnets behov. När barnet inte får rätt bemötande tappar det energi, vilket kan leda till att det fungerar sämre i vardagen. Om denna negativa spiral fortsätter riskerar den att resultera i psykisk ohälsa och i många fall en NPF-diagnos.

SAMSPELET är en metod och bygger på:

  1. Modellen About Norm Diversity
  2. Kunskap utifrån ”24 Omtankar”
  3. Praktiska övningarna ”Tolv olika (o)likheter”

Vi fokuserar på att: Identifiera barnets förmågor och sårbarheter utifrån normer. Lyft fram barnets starka egenskaper.
Förstå barnets individuella och grundläggande behov för att må bra. Vi ser på: Stressfaktorer i barnets omgivning och hur dessa kan minskas. Vad du som förälder behöver för att själv må bra. Barnets konkreta behov i hemmet, förskolan/skolan och på fritiden. Genom ökad förståelse och rätt verktyg kan vi skapa en mer hållbar vardag där både barn och vuxna kan utvecklas och må bra.

modellen

1. about norm diversity

ANDY är en utbildningsplattform utvecklad av experter inom kommunikation, forskning, psykologi och pedagogik. Vi fokuserar på att förstå varför barn utvecklar ADHD-liknande beteenden genom att titta på deras individuella behov och miljön runt dem. Vi ge föräldrar verktyg och kunskap för att skapa en stödjande vardag där deras barn kan må bra och fungera. Genom att öka förståelsen för barnets grundläggande och individuella behov skapar vi förutsättning att hjälpa barnet till en bra vardag och en god självkänsla.

Kunskap

24 omtankar

”24 Omtankar” – en samling insikter och strategier som stödjer dig som förälder i vardagen. Omtankarna hjälper dig förändra och förhålla dig till barnets omgivning. Genom strategier och verktyg  underlättar de din vardag.

  1. Normer
  2. Egenskaper
  3. ANDY
  4. Samband
  5. Olikheter
  6. Sammanhang

7. Relationer
8. Självkänsla
9. Utbilda/Uppfostra
10. Förändra/förhålla
11. Energitjuvar
12. Aldrig tvinga

13. Vämående förälder
14. Jag behöver..
15. Värderad rikting
16. Lågaffektivt bemötande
17. Stress
18. Acceptans

18. Acceptans
19. Invalidering
20. Nyfiken/trångsynt
21. Påverka själv
22. Skam/skuld
24Guldnycklar

Kommunikation

2. Tolv olika (O)likheter

Våra olika olikheter.
En del egenskaper ser vi direkt.
Andra är svåra att upptäcka.
Men vi har dem alla.
Skillnaden är att en del har mer och andra mindre. Ibland kan de vara svåra att hantera.
När vi pratar om att vi fungerar olika kan vi lättare förstå varandra.

Bli nyfiken på olikheten.

till föräldrar för barn

barnets behov i vardagen

Som förälder gör vi alltid så gott vi kan.
Vi älskar våra barn.
Vi gör allt för att de ska fungera och må bra.
Och ibland gör vi fel.

Vi utgår ifrån att våra barn gör så gott de kan.
De älskar sina föräldrar.
De vill alltid leva upp till föräldrarnas förväntningar och förhoppningar. Och ibland går det inte.

Det finns alltid en ny chans att förändra kommunikationen eller bemötandet. Ge inte upp.
Det finns inga dåliga eller misslyckade föräldrar.
Det finns bara föräldrar som gör så bra de kan.

Genom att omfamna och stödja varje barns unika personlighet och behov skapas en god uppväxt där barnet ges möjlighet att blomstra. Det är värdefullt att förstå och bekräfta att olikheter är en del av det som gör oss till individer.

Barnets behov i vardagen är en metodik som bygger på en teoretisk grund baserad på ”24 Omtankar” – en samling nycklar för att förstå och bemöta barnets behov, stärka relationer och skapa en trygg och förstående miljö. Den praktiska delen går ut på att skapa en individuell guide. Denna guide hjälper dig att bemöta och kommunicera ditt barns behov till omgivningen, med målet att minska vardagens stressfaktorer.